Make your own free website on Tripod.com
Puncanya Mahathir atau politik wang?
TANAHAIRKU
Aman Rais

3:11pm, Mon: Heboh mengenai politik wang sejak seminggu dua ini, mengapa? Kenapa perkara yang telah dibangkitkan oleh bekas Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Musa Hitam sejak 15 tahun lalu tiba-tiba menjadi topik utama sekarang?

Umno seperti orang sedang nazak, mahu diubati segera penyakitnya yang kronik. Doktornya menghebohkan punca utama penyakit itu adalah virus bernama politik wang. Lalu virus itu diserang dengan harapan kuman lain yang lebih berbahaya dilupakan dan penyakit dapat diubati segera.

Itulah gambaran yang diberikan sekarang - kononnya sebab utama Umno semakin reput dan dipinggirkan oleh orang Melayu adalah kerana pemimpin-pemimpinnya mengamalkan politik wang.

Lalu dikemukakan beberapa cadangan segera seperti merujuk kes-kes politik wang kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR), menyenaraihitamkan pemegang jawatan dalam Umno daripada mendapat kontrak kerajaan dan orang yang terlalu kaya akan disekat daripada merebut jawatan dalam parti itu.

Doktor Umno merangkap Presiden parti, Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad menyalahkan politik wang, orang kaya dan kerakusan merebut tender kerajaan sebagai penyebab kelemahan parti yang sedang dipimpinnya itu.

Bagaimanapun ahli-ahli Umno sekarang semakin bijak. Mereka tidak menelan bulat-bulat kempen memerangi politik wang yang diberikan nafas baru oleh Presiden mereka itu.

Malah ada yang mempertikaikan kenyataan Dr Mahathir itu dengan menyifatkan beliau cuba mengalih perhatian ahli-ahli Umno daripada masalah sebenar yang dihadapi oleh parti itu.

Cabaran BBM

Naib Ketua Pemuda Umno Datuk Aziz Sheikh Fadzir mengingatkan Dr Mahathir jangan marahkan nyamuk, lalu kelambu dibakar. Katanya, tidak semua orang kaya mengamalkan politik wang.

Ahli Majlis Tertinggi Datuk Shahrir Samad pula menegaskan, langkah menyekat orang kaya daripada memimpin parti tidak semestinya akan menghapuskan politik wang kerana orang yang tidak kaya juga terdedah untuk mengamalkan gejala itu.

Kini di tengah-tengah pemilihan di peringkat bahagian, perbahasan politik wang semakin hangat. Ahli-ahli Umno seolah-olah lupa apa sebenarnya penyakit yang dihadapi oleh parti itu.

Isu politik wang ini telah menenggelamkan kewujudan Badan Bertindak Melayu (BBM) yang tidak lama dulu begitu lantang mengkritik pucuk pimpinan parti termasuk Presidennya.

Kenyataan-kenyataan pedas Shahrir, Datuk Ibrahim Ali, Datuk Tajuddin Abdul Rahman dan ramai lagi yang mengecam pemimpin Umno kini dan menganggap Dr Mahathgir sebagai beban kepada parti serta punca kekalahan Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil Lunas tenggelam begitu sahaja.

Inilah sebenarnya yang dikehendaki oleh Presiden Umno itu. Beliau mahu ahli-ahli parti leka membicarakan soal lain dan melupakan BBM yang cuba mencabar kedudukannya.

Lalu kesempatan yang dibuka oleh Datuk Fauzi Abdul Rahman yang kecewa dengan amalan politik wang dalam Umno bahagian Kuantan digunakan sepenuhnya untuk membesar-besarkan ancaman politik wang ini.

Dr Mahathir berharap dapat mencuci tangannya apabila menjadi hero memerangi politik wang. Beliau menggunakan kesempatan ini untuk menuduh orang lain sebagai punca kelemahan Umno, sekali gus mahu menepis dakwaan para penentangnya yang menuduhnya sebagai liabiliti (beban) kepada parti.

Seorang aktivis Pemuda Umno berkata, Dr. Mahathir mahu membersihkan dirinya dengan mempamerkan kesungguhan untuk memerangi politik wang dalam parti.

Tender yang lumayan

“Dr Mahathir cuba mengalihkan perhatian ahli-ahli Umno daripada menyalahkan dirinya sebagai punca kelemahan parti dengan menimbulkan masalah lain terutamanya politik wang.

Beliau berharap apabila ahli-ahli parti ghairah bercakap soal politik wang, kemarahan mereka terhadapnya akan berkurangan atau dihapuskan,” tegasnya.

Bagaimanapun menurut aktivis itu, sebahagian besar ahli-ahli Umno berpendapat sebaliknya, Dr Mahathir dilihat sebagai punca kepada gejala ini kerana beliaulah yang menggalakkan kemasukan orang korporat dan orang kaya ke dalam Umno.

“Kami juga tidak melihat keikhlasan beliau dalam memerangi gejala ini. Mengapa baru sekarang hendak bertegas? Kenapa tidak 10 atau lima tahun dulu. Sekarang politik wang sudah menjadi budaya Umno... sukar untuk diperangi,” tambah aktivis itu lagi.

Nampaknya usaha murni Dr Mahathir untuk membersihkan Umno akan menempuh jalan sukar. Tidak ramai pemimpin Umno sanggup bekerjasama dengannya kerana lebih 80 peratus ketua-ketua bahagian dan cawangan bergantung pada kontrak-kontrak kerajaan.

Masakan mereka mahu menabur pasir ke periuk nasi sendiri? Lagipun idelisme perjuangan sudah lama berkubur dalam Umno. Sebahagian besar mereka yang menyertai Umno sekarang mahu mengejar kontrak, konsesi balak, saham dan tender-tender yang lumayan.

Sedangkan memasang poster dan bendera ketika musim pilihanraya sekalipiun para penyokong Umno menagih upah, inikan pula apabila sudah menjadi pemimpin di peringkat bahagian, perhubungan negeri atau di peringkat nasional.

Zaman berjuang semata-mata kerana parti, bangsa, agama dan negara sudah berlalu. Setiap titik peluh yang tumpah, setiap undi yang diberi menuntut balasan. Dr Mahathir terpaksa menerima hakikat ini - lebih-lebih lagi apabila beliau sendiri dipersalahkan sebagai punca utama kelemahan Umno sekarang.

Amaran, rayuan, doa dan tangisan Presiden Umno ini untuk memerangi politik wang akan hanyut bersama Umno yang semakin reput.Last modified:Monday April 30, 3:13 pm